Mooiste plekje asilahPer toeval kwamen wij terecht in Asilah, een bijzonder kleurrijk stadje in Noord-Marokko. We  waren namelijk op de bonnefooi naar dit prachtige land gevlogen en bekeken per dag waar we zouden slapen. Als je zo reist, is er niet altijd overal plek en zo kwamen we op doorreis naar Chefchaouen terecht in het plaatsje Asilah. ’s Morgens besloten we een kijkje te nemen, we waren er immers toch. Tot onze grote verbazing bleek het één van de leukste dorpjes in heel Marokko te zijn. Zo fotogeniek en heel gemoedelijk. Totaal niet vergelijkbaar met andere medina’s, waar de verkopers opdringerig zijn. Echt een nog onontdekt pareltje, we zagen er namelijk nauwelijks toeristen.

Lees ook: Rabat, een stad met mooie UNESCO erfgoed plekken

Asilah, een bijzonder kleurrijk stadje in Noord-Marokko

Asilah schijnt bekend te staan als het witte kunstenaars stadje. De huizen zijn dan ook wit, Andalusische invloeden zijn dat, en kunst zie je er volop. Sinds 1978 is er een heus kunstfestival, het Asilah Art Festival. Het initiatief hiervoor komt van burgemeester Mohammed Melehi. Juist door dit festival werd Asilah bekend. Het vindt jaarlijks plaats in augustus en door de hele stad vind je dan kunstwerken die op de muren zijn geschilderd. Deze blijven een jaar zitten en worden het jaar erna op uitnodiging weer overgeschilderd door nieuwe kunstenaars. Een superleuk idee! Zo word je jaar na jaar verrast als je Asilah bezoekt en wordt het nooit saai.

Streetart in Asilah

Wat is er te doen in Asilah?

Wij hadden Asilah niet op onze planning staan. Toen we er bij toeval dus toch terecht kwamen, vroegen we ons af wat er te doen en te zien was. We delen onze bevindingen graag, zodat jij ook de mooiste plekjes van Asilah kunt bezoeken en geen bezienswaardigheden mist. Wij hebben onze auto geparkeerd bij de haven en zijn via de Bab al Bahr poort de medina in gelopen. Dit is een prima plekje om je stadswandeling door Asilah te starten.

Dwaal door de medina

Met stip op één als het gaat om wat je gezien moet hebben in Asilah is de medina. Kleurrijk, vol gezellige winkeltjes en straatjes. Dit geeft een instant vakantiegevoel. Overal zie je leuke geveltjes, bijzondere etalages, bloemenpracht en nog veel meer. Ik kan het haast niet uitleggen, maar hopelijk zeggen de foto’s genoeg. Durf de kleinste straatjes in te duiken, want op elke hoek vind je een nieuwe verrassing. Deze medina is overigens heel ontspannen, hier vind je geen opdringerige verkopers, maar gewoon vriendelijke mensen die je rustig laten kijken en je van informatie voorzien als je daar om vraagt.

Alqamra toren

Zodra je door de toegangspoort de medina binnenloopt, kom je op een groot plein terecht. Dit plein heet Place Abdallah Guennoun. Hier staat de Alqamra toren, die ook wel Asilah toren genoemd wordt. De toren dateert uit 1509 en heeft een rechthoekige vorm. Je ziet de Portugese stijl. Ooit was het en verdedigingswerk en het is ook een woonhuis geweest van de Portugese gouverneur.

Place Abdallah Guennoun

Kirkia uitkijkpunt

Wat je zeker niet moet overslaan is het Kirika uitkijkpunt. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht op het strand aan beide kanten. Ook zie je de Sidi Mansour begraafplaats en de stadswal. Wie geluk heeft treft beneden bij de trap een paar muzikanten aan die een lekker deuntje spelen en zingen. Straatverkopers zie je er sowieso, ze maken zelf armbandjes en schilderijtjes die ze ter plekke aan de man (of vrouw) proberen te brengen. Ook wordt er kleurrijk fruit verkocht. Overnacht je in Asilah? Ga dan hierheen om de zonsondergang te bekijken.

Kirkia viewpoint

Torre de San Francisco

Torre de San Francisco is een lange straat langs witte kantelen. Hier vind je veel kunstenaars. Sommigen verkopen alleen hun werken, anderen zijn volop aan het schilderen. Ik raakte in gesprek met een kunstenaar die alleen schilderde in blauw met wit. Hij maakte werken van plekken in het stadje, maar ook van zijn uitzicht op Torre de San Francisco. Ik vond het een leuk stukje Asilah om rond te lopen.

schilderijtjes blauw wit asilah

Paleis de Raissouni of Raissouli

Dit paleis dateert uit 1909 en is gebouwd door piraat Raissouni. Het was zijn woonhuis, een prachtige plek natuurlijk. Aan de ene kant kun je door een soort poort lopen waar schilderijen aan de muur hangen. Je komt op een klein pleintje met een fontein, maar verder is er weinig te zien.Ga je rechtsaf en nog eens rechtsaf, dan kom je via de andere kant bij de achterkant van het paleis. Je mag de tuin in wandelen, er is een kleuterschool gevestigd. Door de warmte stond de deur van het paleis open en kon ik even naar binnen gluren. Het leek nu een soort kunstatelier, er stonden grote schildersezels en er waren vele kunstenaars in de weer met verf. Het gebouw zag er van binnen schitterend uit, maar helaas mocht ik geen foto’s maken en ook niet naar binnen. Jammer!

Grand Mosque

De grote moskee ligt net buiten de medina. De moskee is spierwit en heeft een achthoekige minaret met grote groene deuren. Hij wordt nog volop gebruikt, wij zagen ’s middags allerlei mensen naar binnen gaan. Deze moskee ligt aan de oostkant van de medina, bijna aan de buitenkant, en is gebouwd in de 17e eeuw.

De toegangspoorten van de medina

Je kunt de medina aan diverse kanten binnenkomen en ook weer verlaten. Er zijn namelijk verschillende poorten rondom de medina te vinden. De meest bekende zijn Bab el Houmar, Bab  al Bahar en Bab al Kasbah. De poorten zijn niet per se mooi om te zien, maar wel bijzonder oud. Leuk om ze allemaal even op te zoeken en er doorheen te lopen.

De oude stadsmuur

Als je een rondwandeling maakt door Asilah en de poorten opzoekt, zie je ongetwijfeld ook de stadsmuur. Misschien sta je er niet zo bij stil, maar wist je dat deze muren dateren uit de 15e eeuw? Je ziet de Portugese invloeden duidelijk. Eigenlijk stonden er daarvoor ook al stadsmuren, maar daar is niks meer van over. Tijdens de Portugese bezetting zijn deze herbouwd en daarna wel gebleven.

Sidi Mansour begraafplaats

Vanaf het Kirkia uitkijkpunt kijk je uit op de koepel van de Sidi Mansour begraafplaats. In deze koepel ligt Sidi Ahmed Ibn Moussa begraven, het is een mausoleum. Ik kende ‘m verder ook niet, maar het schijnt een moslimgeleerde te zijn uit de 16e eeuw. Voor de koepel zie je de graven die bedekt zijn met mozaïek scherven. Je herkent de vorm vast wel. Je hebt verder geen toegang tot de begraafplaats, je kunt ‘m alleen van bovenaf zien.

Sidi Mansour begraafplaats Asilah strand

Als je vanaf het Kirkia viewpoint naar links kijkt (wanneer je met je gezicht naar de zee staat) zie je in de verte wat strandtenten. Wij streken neer bij restaurant Daya. De auto konden we in de toegangsstraat parkeren, er werd nog een stuk karton over onze voorruit gelegd tegen de warmte ook. Meestal betaal je zo’n 10 Dirham per uur (ca €1). Je kunt hier alleen een drankje drinken (de verse sapjes zijn een aanrader!) of ook wat eten. Wij kozen voor een tosti. Aangezien het restaurant aan het strand zit, trokken we na de lunch de badpakken aan en gingen we even afkoelen in het zeewater. Die zee bleek nog best wild: grote, krachtige golven duwden ons zo omver. Voor jonge kinderen dus geen geschikt zwemwater. Het beste blijf je aan de rand zitten, waar de golven alleen nog uitrollen.

Leuk overnachten in Asilah

Zoek je een leuke accommodatie in Asilah? Net iets buiten het dorpje zit Dmina House. Via een kronkelend weggetje, waarvan ongeveer 200 meter onverhard, kom je aan op een prachtig terrein. Een grote tuin met zwembad, leuk ingerichte algemene ruimte waar het ontbijt wordt geserveerd en bijzonder hartelijke eigenaren die er alles aan doen om het je naar de zin te maken. Airconditioning op de kamer, goed ontbijtbuffet (wel Marokkaans) en ruime kamers met balkon. Ook de bedden zijn goed. Wij hebben er heerlijk geslapen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in