Breng een bezoek aan de Caves ByrrhIn het plaatsje Thuir, in het zuiden van Frankrijk, op slechts 20 minuten rijden van de leuke stad Perpignan, vind je de Caves Byrrh. Deze wijnkelders bestaan sinds 1892 en zijn nu een museum. Dé publiekstrekker is het grootste eikenhouten wijnvat ter wereld. Dit wijnvat bevat 1.000200 liter en heeft een hoogte van 10 meter en een diameter van 12,50 meter. Dit vat is werkelijk indrukwekkend. In de Caves Byrrh kun je een audiotour doen in je eigen taal met aan het einde een proeverij van verschillende soorten Byrrh. Dat vond ik wel leuk, want ik had nog nooit gehoord van deze drank. Het museum is mooi opgezet en ik vond het een leuk uitje.

Lees ook: Castelnou: een autheniek en middeleeuws Frans dorpje

Breng een bezoek aan de Caves Byrrh

Of je nu wijnliefhebber bent of niet, wanneer je in de buurt van Thuir bent is het leuk om deze caves even aan te doen. Het gebouw zit aan een leuk pleintje met enkele restaurants en er is een groot parkeerterrein om de hoek. Het museum is dagelijks geopend tussen 10 en half 12 en tussen 2 en 18.00 uur. Op de website kun je de actuele tijden zien buiten de vakanties en feestdagen en ook de tijden van de tours.

Caves Byrrh

Wat is Byrrh?

Byrrh is een port-achtige drank van rode wijn, mistelle en kinine. De broers Pallade en Simon Violet, reizende lakenhandelaars, besloten gebruik te maken van de wijnkoorts die de regio ervoer om een ​​aperitiefwijn op smaak te brengen met kina. Ze mengden droge wijnen en mistelles en verkregen een product dat zo verkwikkend was dat het, als drank werd beschouwd met een ‘tonische en heilzame werking. In het begin werd het alleen in apotheken werd verkocht.

wijnflessen byrrh

Populair in de jaren dertig

Byrrh profiteerde van deze reputatie als ‘hygiënische drank’ en zo werd de drank steeds bekender en populairder. Bovendien was Byrrh zijn tijd ver vooruit als het gaat om marketing. Er werden steeds nieuwe illustraties en posters gemaakt die overal werden opgehangen en gepubliceerd. In de jaren dertig verwierf Byrrh wereldwijde bekendheid. Op ieder feestje en elke evenement werd dit wijnaperitief geschonken en iedereen kende het. Zelfs ondanks een naam die best lastig is vanwege de verwarring met het woord bier, waar men bij “Byrrh” onvermijdelijk aan doet denken. De drank werd voor het eerst gemaakt in 1866 en werd als populair aperitief verkocht sinds 1873. Het merk floreerde in de jaren dertig, maar de populariteit begon daarna langzaam af te nemen.

illustraties reclame byrrh

Het verval van het merk Byrrh

Na de oorlog begon het verval van het merk Byrrh. Natuurlijke zoete wijnen (Banyuls, Muscats de Frontignan of Rivesaltes, enz.), gestimuleerd door belastingvoordelen, verdringen Byrrh. Hierdoor wordt deze wijnsoort steeds minder populair. In 1977 wordt het door onenigheid verdeelde familiebedrijf gekocht door het bedrijf Cusenier, behorend tot de Pernod-Ricard-groep. Byrrh wordt vandaag de dag nog steeds verkocht, maar is niet meer zo populair. De drank dient nu vaak als aperitief of wordt gemixt in cocktails en met sparkling dranken zoals tonic en spa rood. Het alcoholpercentage van Byrrh bedraagt 17%.

centrale hal byrrh caves

Aroma’s in Byrrh

Byrrh wordt op de traditionele manier gemaakt, maar er worden exotische aroma’s aan toegevoegd: colomba, pomerans, cacao, en de subtiele bitterheid van de kina aroma’s. Het is een authentiek product en rust drie jaar op vat. Het evolueert en rijpt zoals wijn. Deze aroma’s kun je in het museum ook ruiken, er is een hele wand met alle specerijen die gebruikt werden. Het museum is 7 hectare groot en bevat 600 houten vaten, een hal met  Eiffel-architectuur en dus het grootste vat ( gemaakt van eikenhout) ter wereld.

het grootste eikenhouten wijnvat ter wereld

Byrrh nu

De Byrrh Cellars zijn nu een dochteronderneming van Pernod Ricard. Zij bereiden een breed assortiment aperitieven met wijnen en zoete aperitiefwijnen. Byrrh is dus nog steeds te kopen bij diverse slijterijen, ook in Nederland, zowel offline als online. Het museum is leuk opgezet en je bent er ongeveer een uur tot twee uur bezig, afhankelijk van hoe lang je de tijd neemt om overal goed te kijken of te luisteren. Aan het einde is een proeverij van 3 Byrrh soorten.

ingang caves thuir

Overnachten in Thuir

Wil je de Byrrh kelders uitgebreid bezoeken, dan raad ik je aan om in Thuir te overnachten. Je kunt dan de grootste drukte vermijden en een vroege tour boeken. Zelf zou ik kiezen voor Domaine Les Vinyes, een wijngaard net buiten Thuir. Maar ook Le Mermont, Le Mas Petit en Hotel L’Espassole zijn prima adresjes om te verblijven.

aroma's wijnaperitief

wijnkelder thuir

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in