Chefchaouen is een bijzonder dorpje in Noord-Marokko. In de medina wemelt het namelijk van de blauwe straatjes, haast alle muren zijn blauw geverfd. Op sommige plekken de straat zelfs ook. Waarom dit zo is weten we niet precies, maar de blauwe kleur heeft in ieder geval iets te maken met Joodse invloeden. Jarenlang mochten buitenstaanders Chefchaouen niet in, tegenwoordig is het gelukkig voor iedereen toegankelijk. Dit dorpje is wel echt een aanrader als je Marokko bezoekt. De kleine steegjes die vaak rijkversierd zijn zorgen voor prachtige foto’s.
Lees ook: Welke wandeling is mooier, die naar God’s Bridge of de Akchour waterval?
Hoe kun je Chefchaouen bezoeken?
Chefchaouen ligt op ruim 7 uur rijden van Marrakech. Het is dus niet erg voor de hand liggend om het vanuit deze stad te bezoeken, tenzij je een rondreis kunt maken. Heb je slechts een paar dagen tot je beschikking, dan zijn Rabat, Tanger of Al Hoceima meer voor de hand liggend om op te vliegen. Met een huurauto kun je dan zelf naar Chefchaouen rijden, of je boekt een tour vanuit Rabat. Wij maakten zelf in de zomervakantie een rondreis door Marokko en kwamen zo ook in Chefchaouen terecht.
Hoeveel dagen verblijven?
Als je je afvraagt hoeveel dagen je moet verblijven in Chefchaouen, dan moet je je eerst afvragen wat je er wil doen. Ga je alleen voor de blauwe medina, dan is 1 dag genoeg. Wil je de rust hebben om te fotograferen zonder al te veel mensen erop, dan kun je het beste een overnachting boeken, zodat je ’s morgens vroeg op pad kunt als de meeste toeristen en dagjesmensen nog aan het ontbijt zitten. Wil je ook het Rif gebergte bezoeken en daar enkele wandelingen maken, dan zou ik zeker voor 3 a 4 overnachtingen gaan op deze plek.
Heb je een gids nodig?
Overal bieden ze een gids aan in Chefchaouen, maar dit is niet nodig. De medina is niet groot en met Google Maps kun je je weg prima vinden. Wie een tour boekt vanuit Fes of Rabat heeft soms wel een gids, dat is natuurlijk prima. Wij hadden geen gids en hebben zonder hulp alle bezienswaardigheden goed kunnen vinden, zelfs als er niks aangegeven stond, zoals bij de route naar de Spaanse moskee voor de zonsondergang.
Wat is er te doen in Chefchaouen?
Chefchaouen heeft meer te bieden dan je denkt. Hoewel de bekendste bezienswaardigheid de blauwe medina is, zijn er nog veel meer leuke dingen om te zien en te doen.
#1 Fotografeer de blauwe medina. De nauwe, blauwe straatjes zijn een must om te bezoeken. Dit is de meest populaire bezienswaardigheid in Chefchaouen en daarom is het er vaak erg druk. Zeker in het weekend en in de avond, als iedereen weer tot leven komt na een hete dag. Wil je op je gemak foto’s kunnen maken? Dan raad ik je aan om vroeg in de ochtend te gaan op een doordeweekse dag. Buiten de schoolvakanties om heb je ook meer kans om de drukte te vermijden. Er zijn allerlei Instagrammable straatjes die kleurrijk versierd zijn. Op sommige plekken moet je 10 cent betalen om een foto te mogen maken.
#2 Winkelen in de souk. De winkeltjes in de blauwe straatjes zijn bijzonder leuk in Chefchaouen. Ze verkopen er vanalles: Aragan olie, zeepjes, kleding, tassen, zoetigheid en nog veel meer. Het is leuk om, als het niet te druk is, op je gemak rond te struinen. De verkopers zijn niet zo opdringerig als in sommige andere medina’s en ze helpen je graag. Onderhandelen is heel gewoon, betaal dus nooit de prijs die ze in eerste instantie noemen. Mijn dochter zag een leuke jurk die eerst 400 Dirham was, maar uiteindelijk liep ze er de winkel mee uit voor 225 Dirham.
#3 Bezoek de Boezafer Mosque (Spaanse moskee) tijdens zonsondergang. Je kunt bij deze moskee niet met de auto komen. In de buurt is een parkeergarage. Van daaraf loopt een pad omhoog naar de moskee. Je bent ongeveer 25 minuten onderweg en het is een steile klim. Wandelschoenen zijn handig, ik was op mijn sandalen en gleed af en toe bijna uit. Zorg dat je er een uur voor zonsondergang bent om de mooiste foto’s te maken. Het moment dat de zon achter de berg zakt duurt maar heel kort, eigenlijk is het uitzicht ervoor en erna mooier. Boven zit ook een cafeetje waar je wat kunt drinken en ter plekke bij de moskee zit soms iemand die verse sinaasappeltjes voor je uitperst. Wel fijn na zo’n pittige klim! De moskee wordt soms nog gebruikt. Je kunt ook de route via de berg nemen. Daarvoor moet je bij de grote poort aan de voet van de berg de trap op. Er zijn 4 parkeerplaatsen, dus je moet net geluk hebben dat je een plekje hebt. Je komt dan via een zandpad langs soort begraafplaats met blauwe graven. Het pad is wat onduidelijk, maar wel iets korter. De app kaarten leidt je in de juiste richting.
#4 Loop naar Ras el Ma en bezoek de bron en omliggende straatjes. Ras el Ma ligt net buiten de stad en is een bron met een waterval. Als je met de auto gaat kun je dichtbij parkeren in een parkeergarage. Lopend kan ook, het is wel een flinke wandeling van ongeveer 30 minuten. De wijk is levendig, zowel overdag als ’s avonds. Locals bieden hun producten aan langs de route en er zitten ook wat leuk versierde restaurantjes.
#5 Bezoek de Kasbah met de Andalusische tuinen. De Kasbah ligt op het Outah el Hammam plein. Je ziet het grote, bruine kasteel-achtige gebouw direct. Je betaalt entree om binnen te mogen en dan kun je ronddwalen door de Spaanse tuinen en de toren beklimmen voor een mooi uitzicht over Chefchaouen.
#6 Ga lekker eten op het Outah el Hammam plein. Het plein ligt in het hart van de medina en het is er altijd druk. Op straat spreken ze je aan om je binnen te lokken in één van de restaurants. Restaurant Aladin heeft een rooftop terras en geeft mooi uitzicht over het plein. Wij hebben hier zelf niet gegeten, dus geen idee of het goed is. Wij aten bij restaurant Bilmos, wat prima was, maar verwacht geen verfijnde gerechten. Restaurants van hoge klasse kun je niet vinden in Chefchaouen. De sfeer op het plein is goed en je hebt zicht op de grote moskee, die nog volop gebruikt wordt. Je mag deze niet bezoeken, maar je ziet de mensen wel af en aan lopen. Vanaf de moskee heb je ook een mooi overzicht op het plein. Ga gewoon eens een half uurtje op de hoogste trede zitten met je camera en zoomlens en zie wat er allemaal gebeurt op het plein. Je kijkt je ogen uit!
#7 Maak de wandeling naar God’s Bridge. Op zo’n 50 minuten rijden van Chefchaoen vind je het Rifgebergte en het Nationale Park Talassemtane. Hier kun je diverse wandelingen maken, waaronder die naar God’s Bridge. Als je hier toch bent, zou ik deze zeker niet overslaan, ik vond het een prachtige wandeling! Klik even door voor alle informatie over deze wandeling.
#8 Doe de hike naar de Akchour waterval. Vanaf hetzelfde parkeerterrein kun je ook een wandeling maken naar een waterval. Deze wandeling vond ik persoonlijk iets minder mooi, maar nog steeds de moeite waard. Lees alles over deze hike als je doorklikt.
#9 Probeer Marokkaanse zoetigheden. In de medina staan ze op verschillende plekken met Marokkaanse gebak en koekjes. Die zien er geweldig lekker uit! Durf je ze daar niet te kopen, uit angst iets op te lopen? Buiten de medina zitten een aantal geweldige bakkertjes die dezelfde producten verkopen. Het kost bijna niks. Wij hebben een keer een hele doos lekkernijen gehaald bij de bakker en er op onze hotelkamer van zitten smullen. Aanrader!
#10 Drink verse Marokkaanse muntthee op een rooftop terras. Dit kan natuurlijk overal in Marokko, maar op een rooftopterras in Chefchaouen geeft het een extra bijzonder gevoel. De Marokkaanse thee is vaak heerlijk zoet en het is echt een geniet momentje. Sta er even bij stil waar je bent en wat een rijkdom het is dat je in deze prachtige “blauwe parel” mag genieten van een kopje muntthee!
#11 Bezoek Place El Haouta. Dit plein ligt in de medina, op een steenworp afstand van Café Clock. Het is een gezellig plein, zowel overdag als ’s avonds. Ga op een bankje zitten of kies een terrasje uit.
#12 Fotografeer jonge katjes. In Chefchaouen wemelt het van de katten. Als je ’s avonds laat over straat loopt liggen ze soms met wel 20 tegelijk op straat uit te rusten. Een bijzonder gezicht. Natuurlijk zijn er ook heel veel jonge katjes. Niet normaal zo schattig. Ik heb er heel veel op de foto gezet. Tegen de blauwe muren ziet dat er extra leuk uit.
# Spot blauwe deuren. Chefchaoen staat ook vol met prachtige, blauwe, Marokkaanse deuren. Leuk om ze eens rustig te bekijken als je door de straten dwaalt. Sommige zijn erg mooi!
Lekker eten in het blauwe stadje
In Chefchaouen kun je geen echt goede restaurants vinden. Je zult het dus moeten doen met een paar casual, vaak Marokkaanse, restaurants. Voor wie niet van de Marokkaanse keuken houdt hebben ze gelukkig vaak ook wel een pizza of een pasta. Het eten is meestal wel goedkoop, voor minder dan een tientje eet je een lekkere tajine met een glas verse munt limonade. Wij hebben gegeten op het rooftop terras bij Café Clock in de medina en bij restaurant Bilmos op het gezellige Outah el Hammam plein. Allebei prima, maar geen culinaire hoogstandjes. Wel supervriendelijke bediening. Bij Café Clock aten we een soort borrelplank met Marokkaanse hapjes en bij Bilmos at ik een goede vegetarische Tajine. Mijn dochter had de falafel en vond dat ook erg goed. De kinderen kozen voor pizza.
Waar kun je leuk overnachten in Chefchaouen?
Wij hebben drie nachten in Chefchaouen geslapen. Eerst een nacht buiten het centrum, maar met fantastisch uitzicht en daarna nog twee nachten op loopafstand van de blauwe medina. Beide accommodaties waren prima. De eerste was bijzonder vanwege het uitzicht, de tweede was iets comfortabeler en heel fijn dat alles op loopafstand zat. Beiden waren prima geprijsd.
Dar Wadada is een prachtig plekje buiten Chefchaouen. Je hebt een waanzinnig uitzicht over de blauwe stad en de eigenaar is ontzettend vriendelijk (en spreekt goed Engels). De kamers waren netjes, de bedden goed en de airco heel fijn. Evenals het ontbijt met uitzicht. Enige twee minpuntjes vond ik de poezen die losliepen (en soms op de tafel sprongen tijdens het ontbijt) en de toegangsweg: een 1,5 km lange en steile onverharde weg. Parkeren kan bij het nabijgelegen restaurant voor €3 per nacht. Je moet met je koffers ook nog een paar honderd meter lopen over een onverhard pad.
Aparthotel Dar Nowara Chaouen zit in het centrum van Chefchaouen tegenover de Hassan II moskee. Parkeren kan voor de deur (€2 per dag). Comfortabele kamers met een klein keukentje en een prima douche en toilet. Er is ook airconditioning en je hebt een kleine patio tot je beschikking. Parkeren kan bij de moskee tegenover de accommodatie voor 10 Dirham per dag.