Underground Valletta, een geheim gangenstelsel onder de stadValletta, gezellige hoofdstad van Malta, is een prachtige stad met sfeervolle straten, musea, een mooi kasteel, uitzichtpunten en heerlijke restaurants. Wat veel mensen echter niet weten, is dat er onder de stad een fascinerend netwerk van tunnels, bunkers en geheime doorgangen ligt. Deze verborgen wereld, bekend als Underground Valletta, biedt een uniek kijkje in het verleden en is een absolute must-see voor jong en oud!  In dit artikel ontdek je alles over een bezoek aan Underground Valletta. Wat is de geschiedenis, wat kun je verwachten tijdens een bezoek en praktische tips om het meeste uit je ervaring te halen.

Lees ook: Marsaxlokk, het mooiste vissersdorp van Malta

Underground Valletta, een geheim gangenstelsel onder de stad

Valletta heeft tijdens verschillende oorlogen een strategische rol gespeeld door de gunstige ligging in de Middellandse Zee. De ondergrondse tunnels en kamers zijn ontstaan rond de 15e eeuw en in de oorlog zijn er nog veel meer gangen en kamers bijgekomen. De gehele bevolking heeft er aan meegewerkt. Overigens liggen er ook in andere Maltese steden gangen onder de grond, zoals bijvoorbeeld bij de Rotunda van Mosta. Zo heeft de bevolking zichzelf kunnen beschermen tegen onder andere bombardementen. Je kunt deze verborgen ondergrondse wereld bezoeken met een gids, wat een absolute aanrader is!

bidprentjes

Hoe werkt een bezoek aan Underground Valletta?

De tour met een gids begint bij het MUŻA – The Malta National Community Art Museum. Tickets kun je online boeken en kun je afhalen bij de kassa van het MUŻA. Soms moet je ze ook wel eens bij het Archeologisch museum ophalen, een paar straten verderop. Bij ons was dat niet het geval. Een half uur van tevoren meld je je op de locatie. Daar krijg je dan een helm en kun je nog even gebruik maken van het toilet. Dat moet je bij de balie vragen van het museum, je krijgt een code voor de wc. Goed om vooraf te weten:

  • Tickets kosten €15, vanwege de drukte is het aan te raden om vooraf online te boeken.
  • De rondleidingen zijn ALLEEN op maandag, woensdag en zondag. Er zijn slechts 4 rondleidingen per dag, om 10 uur, 11, uur, 12 uur en 1 uur. Heel soms doen ze op zondag een extra rondleiding om 2 uur. Die kaarten staan niet online en kun je alleen aan de kassa kopen. Bel vooraf even of deze rondleiding ook gepland staat.
  • Je moet stevige schoenen aan hebben, dus sneakers of wandelschoenen. Schoenen met gladde zolen, hoge hakken of slippers mogen niet, ze vragen je om vooraf je schoenen te laten zien. Het is binnen namelijk vochtig en glad op verschillende plekken.
  • Je krijgt vooraf een pet met een helm erin en een lampje erop. Waarom is mij nog steeds een raadsel, want ik vond het totaal niet gevaarlijk en onze gids had er zelf ook geen op.
  • Kinderen onder de 6 mogen niet mee onder de grond
  • Deze attractie is niet geschikt voor mensen in een rolstoel, omdat je meerder trappen op en af moet.

Underground Valletta bezoeken

Een stukje geschiedenis van Underground Valletta

Wanneer je mee onder de grond gaat vertelt de gids een heleboel over het ontstaan van de gangen en waar ze voor gebruikt werden. Dat gaat ver terug, al in de Riddertijd werd een deel van de gangen gebruikt als geheime doorgangen en later werden ze gebruikt als schuilkelders tijdens oorlogen. Onze gids vertelde dat zijn moeder in de oorlog een periode onder de grond had gewoond. Wat natuurlijk veilig, maar heel ongemakkelijk was. Veel mensen in kleine ruimtes, overal stank van uitwerpselen en bedorven voedsel, vochtig en donker. Opvallend genoeg kon je de straatgeluiden best goed horen vond ik. Dit waren de verschillende doelen waarvoor het geheim gangenstelsel onder de stad werd gebruikt:

  • Ridders van de Orde van Malta (16e eeuw): De eerste ondergrondse structuren werden aangelegd door de Orde van Malta om wateropslag en geheime doorgangen te creëren.
  • Oorlogsbunkers (Tweede Wereldoorlog): Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de tunnels uitgebreid en gebruikt als schuilkelders tegen bombardementen.
  • Geheime Operaties en Vluchtroutes: Er wordt gezegd dat sommige tunnels dienden als geheime ontsnappingsroutes voor ridders en later ook voor spionnen.

Het ondergrondse labyrint is een belangrijk onderdeel van Malta’s erfgoed en biedt een tastbare link met het verleden.

trap underground valletta

Wat kun je verwachten tijdens een bezoek?

Een tour door Valletta Underground begint dus bij het MUŻA. Zodra de groep van dat tijdslot compleet is, neemt de gids je mee naar het beginpunt. Dat beginpunt ligt aan het Pjazza Jean de Vallette, daar loop je naartoe. Er staan twee studenten die de grond al hebben geopend en je ziet direct de trap naar beneden. Zodra je beneden bent, gaat de gids al iets vertellen. Daarna neemt hij je mee door een netwerk van smalle tunnels en grotten, waar je de geschiedenis letterlijk kunt aanraken. Regelmatig stop je, waar de gids weer iets vertelt. Wat je globaal ziet zijn:

  • Oude waterreservoirs en aquaducten die nog steeds intact zijn.
  • WOII-bunkers waar duizenden Maltezers schuilden tijdens luchtaanvallen.
  • Geheime doorgangen die verhalen vertellen over ridders en spionage.
  • Kleine kamers waar heel families woonden, met prachtige tegelvloeren en flessen wijn op richeltjes, die herinneren aan vroeger tijden.

De sfeer is mysterieus en de gidsen delen indrukwekkende verhalen over hoe de tunnels door de eeuwen heen zijn gebruikt.

tegelvloer geheim gangenstelsel onder valletta

flessen wijn valletta underground

Is Valletta Underground eng als je claustrofobisch bent?

Vooraf vroeg ik me af of het misschien benauwend zou zijn om in het ondergrondse gangenstelsel rond te lopen. Er staat dat het niet geschikt is voor mensen met claustrofobie, maar dit heb je natuurlijk in verschillende soorten en maten. Ik ben wel eens in paniek geraakt tijdens een bezoek aan Parcours Speleo bij de Grotten van Han, waarbij je alleen een half uur door de grotten een parcours aflegt en je op je buik door hele smalle gangetjes moet gaan. Dat vond ik vreselijk en doe ik nooit meer, maar Valletta Underground is helemaal niet eng. De gangen zijn best ruim, je kan overal normaal staan en ik voelde me niet opgesloten. Naast de gids zijn er studenten die achter de groep aanlopen met een zaklamp en zij houden goed in de gaten of er niemand achterblijft. Ik vond het heel goed te doen.

ondergronds valletta

Hoe lang duurt de tour Underground Valletta?

In totaal loop je misschien maar 500 meter en de gehele tour duurt een uurtje. Je komt boven op een andere plek, nabij de kathedraal en loopt dan achter de gids aan terug naar het MUŻA om je pethelm weer in te leveren.

uit de grond komen bij underground valletta

Mijn ervaring met Underground Valletta

Ik vond het een hele leuke ervaring om het geheim gangenstelsel onder de stad te bezoeken met een gids. Valletta Underground is wat mij betreft dus een echte aanrader. Het is handig om je bezoek goed te plannen, aangezien er maar 4 tours per dag zijn en ook maar 3 x per week. Ik vond het niet echt koud onder de grond, maar ik zou een vestje wel aanraden. Je mag gewoon fotograferen, maar de lichtomstandigheden zijn met je spiegelreflexcamera of je systeemcamera wel lastig door een gebrek aan licht. Een zaklamp kan wel iets helpen om bij te lichten. Met je iPhone kun je overigens prima foto’s maken. Met name de ruimte van de wateropslag vond ik gaaf: er groeien wortels door de hele ruimte en soms zijn hier concerten. Een waanzinnige ervaring denk ik!

Wateropslag underground valletta

straatnaam valletta underground

Overnachten in Valletta

Hoewel ik zelf zou adviseren om in Marsaxlokk je accommodatie te boeken, is Valletta ook echt wel een leuke stad om te verblijven. Er zijn 3 accommodaties die ik zou willen tippen, te weten: The Iconic Terrace VallettaThe Barrister is en Luciano Valletta Studio. Alledrie leuke plekjes in het centrum. Wil je liever iets anders? Hier kun je nog meer leuke tips voor een verblijf op Malta vinden.

Tip: Sommige foto’s uit deze blog zijn te koop via Werkaandemuur.nl

underground valletta

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in